Het eerste recept wat ik voor deze blog uitprobeerde was een vegan Kimchi recept. Die smaakte wel okay, maar kwam niet in de buurt van de Kimchi waar ik zo van houd (van Jongga). Ik besloot daarom deze meer authentieke, maar wel relatief makkelijke versie te proberen van deze geweldige website: https://www.maangchi.com/recipe/easy-kimchi . Deze kost alsnog behoorlijk wat werk, maar het is het waard, want de smaak komt écht goed in de buurt van Jongga. Hierbij hoe ik het heb gedaan!
Bereidingstijd: +- 3 uur & 2 dagen + fermentatie tijd.
*Ik heb voor de afmetingen cups gebruikt, ik heb hier een maatbeker voor waarmee je de verschillende maten in kan afmeten.
1 grote glazen pot Kimchi
Ingrediënten
2 chinese kolen (ik gebruikte 2, maar er is genoeg kimchi pasta voor 3/4 kolen)
3/4 cup grof zeezout
water
1/2 cup glutinous rice flower van de Toko
1/4-1/2 cup suiker (afhankelijk van hoe zoet je het wilt)
3 grote bollen knoflook gepeld
stukje gember ter grootte van een halve duim
2 uien
1 1/2 - 2 1/2 (afhankelijk van hoe pittig je het wilt) cup gochugaru (Koreaanse rode peper vlokken) van de Toko
1 cup vissaus (kan je weglaten voor vega)
4 wortels
half bosje salade/bos ui
een emmer
een hele grote bak
1 grote glazen wekpot of bpa vrije plastic bak
Instructies
1. Snijd de kolen eerst door de lengte en dan in kwarten. Verwijder de harde kern en eventueel bruine blaadjes als die er zijn. Snijd de kool daarna in hapklare stukjes (zie foto's voor referentie) en leg het in een grote emmer met koud water. Leg daarna laagje voor laagje de natte kool in een grote bak en zout elke laag goed. Elk half uur ga je de kool omhusselen zodat alle kool evenredig wordt gezouten. Ik heb dit ongeveer 2 uur lang gedaan, hierna zul je voelen dat de kool aanzienlijk zachter is geworden.
2. Spoel hierna de gepekelde kool goed af met water en doe het terug in de bak. Als de kool uiteindelijk te zout is geworden laat je hem gewoon een aantal keer weken in vers water tot iets van de zout er is uitgetrokken. Goed proeven, hij mag best wat zout zijn. Dit blendt later in met de rest van de smaken.
3. Maak ondertussen de Kimchi pap. Hiervoor neem je een steelpan met 3 cups water en 1/2 cup glutinous rice flower. Meng het goed en breng het aan de kook. Blijf goed roeren tot het gaat bubbelen. Voeg dan 1/2 cup suiker toe (minder kan ook, maar dit vond ik lekkerder). Roer en kook het mengsel tot het doorschijnend wordt. Laat het daarna afkoelen.
4. Maak nu de Kimchi pasta. Ik gebruik hiervoor een keukenmachine. Doe in de machine 3 bollen gepelde knoflooktenen, 2 uien, de gember, de vissaus, en de gochugaru (chilipeper). Mix tot een smeuïg papje.
5. Meng de Kimchi pasta met de Kimchi pap. Snijd de bosui schuin in ringen en de wortel julienne. Voeg dit bij het Kimchi chili mengsel.
6. Nu kun je steeds een deel van het mengsel aan de grote bak met kool toevoegen en daarmee de kool goed inmasseren. De overgebleven pasta kun je invriezen voor een volgende keer! Doe de Kimchi in een glazen pot of plastic bak en laat buiten de koelkast fermenteren. Proef elke dag tot je hem zuur genoeg vindt. Doe de Kimchi daarna in de koelkast.
Lekker door de gebakken rijst, als bijgerecht of in een tosti!
Comments