Voor als je Kimchi Cravings hebt, maar niet een maand wil wachten.
Disclaimer 1: Dit is geen origineel recept, en dat proef je. Het mist gochugaru en sweet rice flower. Ik heb inmiddels ook een origineel recept gemaakt en ik raad om die te maken en niet deze ;)
Disclaimer 2: Je gaat stinken, je adem maar ook je huis.
Het is coronatijd, een gekke periode voor ons allemaal. Toch is het ook het moment waar op veel mensen zoiets als de "Quarantine 15" (wat extra pondjes) gaan krijgen, omdat we van ellende en verveling maar gaan snaaien. Helemaal begrijpelijk.
Ook ik ben in deze tijd vooral bezig met al het eten waar ik eerder nooit de tijd voor had of vooral geen tijd voor nam om te maken! En 1 van mijn grootste cravings was Kimchi. Ik heb een tijd (niet lang geleden) gehad dat ik verslaafd was aan Kimchi, een soort zoet pittige gefermenteerde kool. Lekker op een tosti, maar ook zo uit het vuistje.
Nu was mijn Kimchi op en ik dacht, Oh ik ga wel even nieuwe halen bij de Toko. Mijn favoriet is de Sweet & Spicy van Jongga. Al maakt Bibigo ook een erg lekkere. Niet nadenkend over de gevolgen van Corona liep ik naar de Toko achter Clarenburg. Nu was hij niet alleen dicht in verband met het virus, maar ook gaat hij blijkbaar sowieso sluiten..? Na een rondje Utrecht was ik er achter dat alle Toko's rondom het centrum gesloten waren. Verslagen vond ik bij de Ekoplaza een pot hipster Kimchi van Completeorganics. Gadverdamme wat wack, meer kan ik er niet over zeggen.
Eenmaal thuis waren mijn cravings toch zo sterk, dat ik naar de appie ben geracet na besloten te hebben zelf Kimchi te maken. Want op een of andere manier kun je álles vinden op het internet, behalve mijn favo kimchi.
Hierbij het recept dat ik heb gebruikt. Of hij ook lekker wordt is nog even wachten tot de hele boel fermenteert!
Originele recept is van https://minimalistbaker.com/easy-vegan-kimchi/ , maar heb deze getweakt naar mijn eigen smaak (ik ben niet Vegan dus ik gebruik ook vissaus voor wat meer funkyness en ook meer suiker zodat hij hopelijk in de buurt komt van Jongga) en met Nederlandse maten.
Komtie!
Bereidingstijd:+- 4 uur + 1 week fermenteren
Ingrediënten Voor het pekelen van de kool (duurt +- 2.5 uur)
2 Chinese kolen
+- 200 g. grof zeezout
Voor de "vloeibare" saus
30 ml sojasaus
150 g. kokosbloesem suiker
110 ml ananassap
110 ml warm water
30 ml vissaus (optioneel)
Voor de chilipasta (dit gaat in de keukenmachine)
60 g. geschilde verse gember
2 grote of 3 kleine bollen knoflook, gepeld en het achterkantje eraf gesneden
1 grote of 2 kleine witte uien
28 g. chilivlokken (gewoon een heel glazen potje Verstegen) (nog beter zijn echte Koreaanse chilivlokken, maar dit werkt ook)
Voor de extra groente
2 grote wortels dun julienne gesneden
bosje salade/bos ui in grove plakjes gesneden
Instructies
1. Goed je handen wassen, belangrijk voor het fermenteer proces later. Snijd de kool in kwarten en haal de onder kant er uit (het harde witte deel van de kool). Haal daarna alle blaadjes van de kool uit elkaar. Nu gaan we de kool "pekelen" zodat hij zacht wordt. Neem 1 hele grote of 2 kleinere kommen, waar alle kool in gaat passen. Gebruik de helft van het zout om zout water te maken. De smaak moet zijn als zeewater. Nu ga je voorzichtig de rest van het zout gebruiken om elk blaadje in de masseren aan beide kanten. Daarna leg je de blaadjes in het water. Om het half uur draai je de blaadjes om zodat alles goed gepekeld wordt. Dit doe je ongeveer 2.5 uur lang tot je merkt dat de blaadjes beduidend zachter zijn geworden.
2. Tijdens het pekelen van de kool kun je alvast de vloeibare saus maken, hiervoor meng je gewoon alle ingrediënten. Ondertussen kun je ook alle knoflooktenen uit de bol gaan halen. Alle ingrediënten van de chilipasta gooi je daarna in de keukenmachine en pulseer je tot het een egale massa wordt. Daarna giet je de vloeibare saus bij de chilipasta, pulseer dit er ook doorheen.
3. Snij de wortels en de salade/bos ui en gooi dit in een kom samen met het chilimengsel.
Als de kool zacht geworden is en klaar is voor gebruik, leg je alle individuele blaadjes op een absorberende handdoek. Zorg dat de blaadjes droog zijn.
4. Doe handschoenen aan, zodat je handen niet dood gaan van de chili! Hierna pak je een grote plastic bak (BPA vrij) waar je de Kimchi in gaat doen. Pak steeds een blaadje kool en drenk het goed in het chilimengsel, masseer het goed in en leg het dan in de plastic bak. Leg alle blaadjes zo dicht mogelijk op elkaar met zo min mogelijk ruimte ertussen!
5. Sluit de bak als alle kool er in zit en leg het op een koele donkere plek, buiten de koelkast. Laat het minimaal 2 dagen fermenteren en maximaal 21 dagen. Hoe langer het fermenteert hoe zuurder het zal zijn. Als je eenmaal tevreden bent met de fermentatie smaak, verplaats de bak dan naar de koelkast. Hierna is het houdbaar voor minimaal een maand.
Klaar! Mijn favoriete manier om Kimchi te eten is een pantosti maken. Grand mère volkoren zuurdesem brood van het Vlaamsch Broodhuys insmeren met roomboter. Dan een goeie plak jonge kaas met daarboven op een flinke laag Kimchi.
Ik ben benieuwd hoe hij gaat smaken na verloop van tijd, toch zal hij nooit zo lekker zijn als mijn geliefde Jongga, ik hoop dat alle ellende snel (realistisch zal het niet) voorbij is..
Comments